Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 10. 2008

 Něco o nás …

V měsíci září 2010  oslavilo naše sdružení  Patchworkový klub, o. s. Břeclav, se sídlem v Břeclavi,  své první narozeniny. Velký dort nemohl  samozřejmě chybět.

 

  

 

Obrazek

Narozeninový dort chutnal všem. 

 

V současné době počítá naše sdružení 16 členek. Scházíme se pravidelně jedenkrát v měsíci  v malém sálu  Sokolovny v Charvátské Nové Vsi, v Břeclavi,   při  „nedělních šitíčkách,“  kde se učíme různé techniky šití patchwork  a vyměňujeme si získané zkušenosti.  Pochlubíme se  i tím, co jsme od posledního šitíčka doma vytvořily. Jindy je zase potřeba, aby jedna druhé poradila či  pochválila něco, co se až tak moc dobře nepovedlo.      

  •          
A co předcházelo založení sdružení? Na to vzpomíná Zdeňka Hrdličková, zakládajících členka sdružení:

Jak mě kouzlo patchworku dokázalo ovládnout, jsem poznala v roce 2004, kdy jsem se pokusila o svůj první patchworkový polštář. Pochopit to dokáže jen ten, kdo se této ruční práci věnuje.  Zásoby látek, které jsem tehdy  měla doma  a které  měly sloužit původně jinému účelu,  rychle zmizely  ve veselých patchworkových  vzorech  polštářků .

 To jsem ještě netušila, že kouzlu patchworku podlehla i jedna z prodavaček břeclavské Švadlenky Laďka Málková  a také majitelka obchodu Jitka Valecká. Nadšení tvořit  patchwork nacházela   Laďka   u dalších děvčat a  obývací pokoj se stal  brzy  pro  naše občasné schůzky příliš malý…

Ve větším počtu  jsme se  sešly v pronajatých prostorách v  květnu 2008. Při založení sdružení  (v září 2009)  nás bylo již  čtrnáct.   A věkové složení?  Nejmladší členka, školou povinná,  Janička Florusová,   byla  stejně stará jako vnučky jiných  členek …           

 

Obrazek

 

Zakládající členky  sdružení

Dole zleva: Květoslava Mlátilíková, Ludmila Škrobáková, Janička Florusová,

Milada Florusová, Renata Baráková, Dagmar Kučerová, Zdeňka Hrdličková.

Nahoře zleva: Dagmar Seidlová, Jitka Valecká, Jitka Hamrová, Ladislava Málková,

Růžena Kovačičová.    

(Chybějící členky: Marie Mrázová, Jana  Picková)

  •  

Společné akce do  založení sdružení:

  Společně šitá deka dětem do integračního centra

V roce 2009  jsme vytvořily naši první společnou deku a věnovaly ji  handicapovaným dětem do  integračního centra Utilis v Břeclavi.

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

  •  

 

Dárky pro děti do kojeneckého ústavu 

 

V roce 2008  jsme ušily dětské deky, polštáře a další drobné věci pro děti do kojeneckého ústavu v Kyjově

 

Obrazek

Obrazek

 

Obrazek